Hoe maak je waterstof?

Advertentie

Plaats 100% gratis een vraag!

  • Bereik experts over elk onderwerp.
  • Gemiddeld een antwoord binnen 2 dagen.
  • Reeds 71 gebruikers gingen je voor.

Of registreer via email.

ybobber
Hoe maak je waterstof? Ik wil een simpel proefje doen waarmee je gewoon spullen van thuis kunt gebruiken. Weet iemand een simpele manier om waterstof te maken met spullen die je thuis hebt ? Alvast bedankt
1 0

Reageer nu op deze vraag

Antwoorden op deze vraag


Gerron Mulder

Waterstof wordt gemaakt uit water door middel van elektrolyse (stroom).

Water kan van zichzelf geen stroom geleiden, je moet er eerst een zout in oplossen (bijvoorbeeld Natriumchloride, ook wel keukenzout). De zoutdeeltjes zorgen voor het transport van de elektroden tijdens het elektrolyse proces.

Wanneer je vervolgens gelijkstroom (9 volt batterij, zo’n blokje met 2 contactpunten naast elkaar) in het water zet, zullen water deeltjes zich gaan splitsen in waterstof en zuurstof. Met een beetje zeep in het water (bestaat ook uit zouten) kun je het waterstofgas beter zichtbaar maken.

Een voorbeeld filmpje met een batterij op YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=xyDdEuQafn4

Wil je de gassen (zuurstof en waterstof) gaan splitsen, dan moet je ervoor zorgen dat beide contactpunten worden aangesloten op elektroden (metalen plaatjes van meestal koper, zilver, of zink). Deze worden aangeduid als kathode (-) en anode (+). Je zult dan zien dat bij een van de elektroden twee keer zoveel gas vrijkomt. Zoals H2o aangeeft, zijn er twee waterstof deeltjes ten opzichte van 1 zuurstof deeltje. Het scheiden van de gassen gaat denk ik niet zo makkelijk met alleen maar huis tuin en keuken spullen.

Wat ook vaak wordt gedaan als experiment is het maken van een waterstof ballon met behulp van een fles, aluminiumfolie , gootsteenontstopper (met Natriumhydroxide, NaOH) en water. Bescherm jezelf wel goed wanneer je met gootsteenontstopper aan de slag gaat. Aangezien dit een exotherme reactie (komt warmte bij vrij) opwekt, is het belangrijk om de fles te koelen.

Een voorbeeld filmpje met een fles op YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=755KpMw_Od8